onsdag 20. august 2014

Astro og Hanne trener til Mesterskapshelga

Siden det ikke ble noen Tollerlagkamp på oss i år har jeg fått låne Astro til litt jakttrening. Vi har meldt oss på Mesterskapshelga om et par ukers tid. Etter working testen på Tollerspecialen satt vi igjen med gode erfaringer og en klar plan for hva som må trenes mer på. Det vi så i Sverige var at Astro takler settingen veldig bra. Han er rolig mellom postene. Det som var utfordrende var forstyrrelsene i terrenget, slik som lukter. Dette gjorde at Christian slet med jaktfoten fram til post, samt kontakten på standplass. Nesa datt ned i bakken. Han fikset oppgavene bra, men hadde ikke fokus på å komme rett tilbake. Vi så også at avlevering fra markering er dårligere/mer slurvete enn avlevering fra fremadsending.

Basert på dette samt litt erfaring fra tidligere treninger gjør at fokuset fremover er:
- jaktfot. Trene med forstyrrelser. Vi har forsøkt med lukter etter andre hunder og godbiter eller tennisball på bakken. Her safer jeg med godbit eller ball lett tilgjengelig i starten, men tar i løpet av treningen dette vekk for å kunne gå normal jaktfot. Her ser vi stadig bedring.
- unngå knalling/løpe før kommando på fremadsending. Her legger jeg på en ekstra bli før jeg bøyer meg ned og veksler mellom hvor mange ganger jeg retter meg opp igjen før han blir sendt. OBS! Her kan det komme lyd om tiden hales ut. Selve fremadsendingen er sjelden noe problem - han løper rett ut og fortsetter så lenge han får støtte av en repetert "ut"-kommando.
- bytting. Det har hendt at Astro bytter dummy hvis det ligger flere ute på fremadsending. Her har vi vekslet mellom å kun ha en dummmy liggende eller motivere mye med en gang han har plukket en dummy for at han skal komme rett tilbake.
- jobbing på vann. Astro har ikke problemer med å gå ut i vann for å komme fram til en dummy. Vi har tatt ytterst små skritt med jobbingen ved vann og han trenger bare mer erfaring med trening på vann. Sist gang han jobbet på vann fikk han en markering ca 40-50 m ut i vannet som landet nært et sivområde. Vi kastet en markering motsatt vei før han fikk gå på vann. Oppgaven ble mestret med glans! Han svømte rett på dummien og kom rett tilbake samme vei (han kunne valgt en bukt å gå rundt - det gjorde Sprocket).
- markeringer. Øke vanskelighetsgraden. Astro er god på markeringer i oversiktlig terreng der han har noe å markere mot. Her kan vi kaste doble markeringer og styre hvem han skal hente. Hvis terrenget er mer krevende, dvs. tettere vegetasjon som gir skjult nedslag, jobber han mer for å finne markeringen. Han har som regel retning mot stedet der markeringen gikk, men mister kanskje retningen eller bedømmer avstanden dårlig og ender opp med å søke etter dummien. Dette tror jeg utelukkende skyldes manglende erfaring. Han takler som sagt doble markeringer i oversiktlig terreng der han ser nedfallet.
- feltsøk. Astro har god fart i feltet, men trenger mengdetrening for å øke forståelsen av feltet. Med dette mener jeg at han ofte søker flere ganger på samme sted og ikke stoler på at et område er dekket.
- avleveringer. Astro er fra starten trent på avleveringer fra utgangsstilling. Dette slurver han med på markeringer og det jobber vi med. Vi jobber også med å øke interessen for å avlevere, dvs. motivere MYE når han er på vei med dummien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar