tirsdag 23. juli 2013

Tollerjaktkurs, dag 4 og 5. Dirigering og «Prøve»
Fremmadsendigen på prøven
Dag 4 var dagen for dirigeringer. For Astro betød dette at vi startet med en fremmadsending mot en dummy som han hadde sett bli lagt ned. I tillegg lå det flere dummyer i det samme området for å sikre at vi fikk en vellykket fremmadsending, selv om fremmadsendingen ikke nødvendigvis var i en 100 % rett linje. Dette har vi gjort før, men ikke på så stor avstand, men påvirkningen med den ene dummyen som han så ble lagt ned var nok til at han håndterte avstanden.

Neste var en bakover-og-ut-dirigering. Dette hadde vi tidligere kun gjort mot godbitskåler på ca 10 meters avstand. Nå skulle vi sende mot dummy på ca 25meter. I tillegg skulle jeg stå ca 10 meter i fra Astro igjen. Her hadde jeg tidligere kun hatt maks 5 meter. Vi brukte det samme målområdet som i fremadsendingen, slik at han skulle huske at det var dummyer der tidligere. Også nå hadde vi lagt ut flere dummyer for å sikre at øvelsen ble vellykket. I tillegg ønsket vi å øke fart og sikre at han gikk langt nok ut. Der for hadde vi hjelp av en figurant, Hanne, som skulle kaste en dummy rett opp i luften i området hvor de andre dummyene lå akkurat i det jeg sendte Astro ut og han snur seg og løper utover. Vi gjorde denne øvelsen tre ganger, to ganger meg påvirkning fra figurant, og en gang uten. Vellykket alle gangene, akkurat som planlagt.

Neste naturlige progresjon, var å dirigere til en av sidene. Vi etablerte et nytt målområde ved å ta et par markeringer til et nytt område, ca 90grader til venstre for forrige målområde når vi benyttet det samme startpunktet. Også her la vi ut flere dummyer for å sikre at øvelsen blir vellyket.  Vi benyttet samme fremgangsmåte som for ut-dirigeringen. Jeg kommanderer «VENSTRE», og i det hunden snur seg og løper ut blir det kastet en dummy for å forsterke lysten til å løpe langt og raskt nok. Første gangen vi gjorde øvelsen stoppet Astro opp når Hanne kastet dummyen som var met å hjelpe til. Når utelot denne forsterkningen, gikk det derimot veldig mye bedre.

På den siste øvelsen ville Marie utfordre oss. Hvis målområdet for fremadsendingen og ut-dirigeringen var på klokken 12, og målområdet for venstre-dirigeringen var klokken 9, så la vi på et skudd på klokken 3 og en dobbeltmarkering på klokken 6. Etter at dobbeltmarkeringen var kastet, snudde vi oss, gikk fremover mot målområdet på klokken 12, og tok en fremmadsending mot denne. Når Astro kom inn og avleverte snudde jeg meg, kommanderte bli. Gikk 10 meter fra og foretok en venstre-dirigering mot kl 9. Etter avleveringen snudde vi oss mot klokken 6, fokuserte på den høyre markeringen i dobbeltmarkeringen, og sendte på denne. Nok en gang utført med suksess. På denne øvelsen fikk vi satt i sammen skudd, fremmadsending, dobbeltmarkering, venstre-dirigering og jaktfot, og hele øvelsen var vellykket. Veien fremover blir å øke avstand og minske påvirkningene.

Vi avsluttet kursuken med en liten uhøytidelig prøve som ble lagt opp i forhold til nivået på de ulike ekvipasjene. Siden vi ikke har begynt med noe vannarbeid enda, stod vi over vannøvelsene på prøven.
Vi begynte med å hilse på Marie og Asbjørn som var hhv prøveleder og dommer. Etter å ha hilst på dommerne, tok vi av kobbelet, for noe v det vi har trent på hele uken er handling og jakt-fot. Vi startet med å se en dummy bli lagt ned. Denne skulle det senere dirigeres mot fra en annen vinkel. Vi gikk så jakt-fot en runde på området, bla forbi området for søk, noe som Astro tydelig registrerte. Noen få meter forbi feltsøk-området stoppet vi. Her var det en markering. Det var litt vanskelig å få Astro stil å fokusere på denne, for han hadde tydeligvis ferten av feltsøket i nesen. Men etter hvert fikk han fokuset på rett plass og jeg kunne sende han ut å hente apporten. Vi gikk så tilbake til feltsøket. Jeg sendte han ut tre ganger. Den første gangen ble han gående litt rundt feltet. Feltet lå i ei mye litt ned en skrent. Det var tydelig at han gikk rundt feltet for å benytte seg av vinden. Det blåste ganske mye så det var lett å se at posisjonen han brukte gav han en fordel mtp vinden. Etter å ha hentet den første dummyen i feltet, gikk han mye mer direkte ned i felte på de to neste dummyene. Vi gikk så videre for å ta dirigeringen som ble lagt ut i starten av «prøven». Vi skulle nå ta en fra en annen vinkel enn fra hvor vi så den ble lagt ut. Astro var fremdeles noe opphengt i feltsøket, og vi fikk i ettertid vite at det lå to dummyer igjen der, men vi hadde fått beskjed om å gå videre etter at han hadde plukket de tre som han hentet. Jeg valgte derfor å flytte meg en liten meter nærmere dummyen som jeg skulle dirigere mot. Det var litt vanskeligere enn vanlig å få han til å fokusere. Men når jeg mente at han var fokusert på oppgaven sendte jeg han ut. Han løp noen meter i rett retning før han skjenet ut til høyre. Her lå det en kasse med dummyer og det satt også to tilskuere. (Hanne var en av dem). Jeg kalte Astro inn igjen, Gikk enda en liten meter nærmere. I tillegg flyttet Asbjørn seg slik at han stod til venstre for linjen som Astro måtte følge ut til dummyen. Dette var alt som skulle til for at Astro skulle ignorere kassen med dummyer og tilskuerne, og heller løpe ut der hvor jeg dirigerte ham. I målområdet for dirigeringen var det to dummyer med mindre enn 2m i mellom hverandre. Astro løp rett over den første, og hadde den andre ca en halvmeter foran seg, før han snudde og tok den som han hadde løpt over. Dette var en observasjon som Asbjørn syntes var veldig interessant, for han tolket det som at Astro heller går på nesen fremfor synet, og det synes Asbjørn var en veldig bra egenskap.

Oppsummeringen fra Asbjørn og Marie etter kurset er som følger:
Astro er fokusert og lydig, smart. Trenger utfordringer. Er en god markør.

2 kommentarer:

 1. Så utrolig morsomt å kunne få så godt innblikk i treningen og kursene deres altså! Også så velformulert og beskrivende du forteller, Christian!! Ble skikkelig inspirert, så i kveld skal morfar Emil få seg en god runde med dirigeringstrening :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Det skjer så mye i løpet av en kursdag at det er godt å få skrevet det ned. Burde jo selvsagt ha laget noen skisser, slik at det var lettere å forstå hva vi har gjort for de som evt leser dette men ikke var der.. men men, kanskje en gang i fremtiden, dette er jo i hovedsak for meg selv :) Uansett bra at vi kan bidra til inspirasjon :)

   Vi hadde en liten økt i kveld også for å teste ut et nytt terreng. Fikk kjørt igjennom en søk-dirrigering-markeringskombinasjon på 4 hunder. Terrenget var greit, men det tok litt lenger tid å gå inn dit enn vi trodde. Alle 4 hundene tok også øvelsen greit, så vi må nok øke vanskelighetsgraden litt :)

   Slett