lørdag 13. april 2013

Introduksjonskurs i jaktI dag har vi hatt første av to dager på nybegynnerkurs i retrieverjakt med Janicke Gurijordet og Anne Kathrine Haldorsen. Vi begynte med en times tid med teori på klubbhytta til DBHK. Det er 12 ekvipasjer på kurset pluss en observatør og instruktører, da blir det fullt på klubbhytta. Jeg tror ikke det noen sinne har vært så mange biler på parkeringen til klubbhytta vinterstid!!

Vi hadde egentlig planlagt å trene på jordet på Skoger, men pga. all snøen måtte vi finne alternative områder. Banen på Konnerud var dekket av 0,5-1m med snø, og på Spiralen var den noen bare flekker, men mye snø der også. Takket være Turid fikk vi bruke fotballbanen på gamle Strømsø Skole. Den var bar. Ikke et ideelt område med tanke på variert terreng og støy, men greit nok til dag en av kurset som gikk på å bli kjent med hundene, litt grunnleggende apportering, sitt-og-bli, og nærsøk/fløytebruk.


Presentasjonsrunde

Janicke viste et par teknikker for å trene inn avleveringer, som hun viste på bl.a . Astro siden han ikke kan dette fra før. Han må nok lekes litt opp for at han skal ha lyst til å plukke opp dummyen. Man kan med fordel også «banke» litt på dummyen når han har den i munnen for at han skal holde den i litt bedre grep, for han holder den litt løst. Evt kan man ha en liten drakamp uten at det går så langt at han begynner å bite i dummyen. Dette kian vi øve inn på kjøkkengulvet hjemme.
Siden Astro ikke har inne avleveringer enda, droppet vi apporteringsøvelsene. Sitt-og-bli øvelsene gikk veldig bra. Mellom disse øvelsene gikk vi fot eller jaktfot. Astro er jo ung hannhund, og er selvsagt veldig interessert i å gå å lukte på alt av interessante lukter. Jeg forsøker å korrigere dette uten å la det bli en alt for negativ opplevelse. Han har egentlig ganske bra posisjon når han går. Problemet vi har hatt med lydighets-foten, nemlig at han havner litt langt bak når vi går, er jo egentlig bare en fordel her. Anne Kathrine foreslo at jeg burde øve inn en gå-bak kommando, for det vil bare bli vanskeligere å ha en fin jaktfot når hunden får høyere forventninger og blir «høyere» etter hvert som han får trent mer jakt. Det skal vi prøve å trene inn

På nærsøket så vi at Astro, som de fleste andre av hundene i gruppen som trente på dette i gruppen til Anne Kathrine, søkte mer med øynene enn med nesen i starten. Vi har jo trent inn nærsøksignalet med godbitsøk. Vi kan nok gjerne gjøre dette vanskeligere med skjulte gjenstander. Gjerne med tennisballer. Tennisballer er også greie å bruke til å bytte med når interessen for å avlevere ikke er helt til stede.

Nærsøk: Fokusert mens Anne Kathrine gjemmer tennisballer
Vi så også så vidt på stopp-signal. Her hadde Anne Kathrine en teknikk som var ny for meg: Sett hunden inn i nærsøkfeltet, sett den i søk uten at det er noe å finne. Når han begynner å gi opp, stopper den opp og snur seg mot fører for å «spørre om hjelp». I dette øyeblikket kan vi blåse stoppsignalet, for det er akkurat dette vi ønsker at hunden skal gjøre når vi blåser stoppsignal, nemlig stoppe opp og vende seg mot fører. Om hunden ikke vender seg mot fører kan vi løste opp snuten og vende den mot oss, siden vi er helt nærme hunden når den jobber i nærsøkfeltet. Dette fikk vi ikke forsøkt siden Astro begynte å bli veldig sliten på slutten av dagen, men dette er en teknikk som jeg synes virker veldig interessant, og lette å øve inn enn den øvelsen vi har brukt på Sprocket, som går ut på å sende hunden ut i en fremadsending, blåse stopp, og så kaste en ball over hodet på hunden, slik at han forbinder signalet med at noe skjer bak han i det signalet går.

Nærsøk: fant tennisballen :)
I morgen reiser vi til Sandefjord for siste kursdag siden det er mindre snø der. Det gleder vi oss masse til!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar