torsdag 24. juli 2014

Sølenkurset - Spor og lydighet


Foto: Nina Sandberg- Astro i starten av sporet.

I år, som i fjor, var vi ei uke på NBF’s Sølenkurs. I fjor var vi  på et rent sporkurs, mens vi i år gikk på et kombinert spor og lydighetskurs. Årets instruktør var Ingar Oliversen.
Vi hadde ei relativt jevn gruppe, hvor alle hadde gått noe spor før, og alle lå på D/C nivå på sporet.

Jeg og Astro fikk prøve oss på flere spor. Vi begynte med et egenspor bare for å finne ut av hvor vi er pr i dag. Jeg la da et typisk D-spor på litt over 300m. Ellers gikk vi både noen lenger spor, vi gikk dobbelt parallell spor uten krysninger, og vi gikk trippelt parallellspor med 4 krysninger, samt stafett-spor. Vi fikk også trent litt på spor-oppsøk.

Det sporet som gav oss mest problemer var det triple parallellsporet med 4 krysninger. For det første var dette første gangen vi har trent med kryssede spor, og i tillegg var sporet lagt i noen krevende terrengskifter mellom tørr reinlav og myr. Myra var våt og det var veldig mange kulper som jeg også tror bidro til økt vanskelighetsgrad. Jeg tror derfor at vi skal trene på denne typen terreng og kryssede spor hver for seg en stund før vi kombinerer det igjen.


Til slutt på kurset gikk Astro og jeg et typisk D-spor, hvor vi fikk Ingar til å bedømme oss slik som han ville ha dømt oss i konkurranse. Ingar ville ha dømt det aktuelle sporet til 8,5. Det han trakk mest for var hvordan jeg satt Astro på sporet etter første apport, og at Astro surret litt med den siste vinkelen. Men som Ingar også sa, «Dere får garantert ikke noe vanskeligere forhold enn dette i konkurranse». For forholdene var ganske vanskelige, det var veldig varmt, helt tørt, mye reinlav og ikke noe vind. Alt i alt var vi ganske fornøyd. Jeg kan jobbe med egen fokus når jeg setter Astro i sporet etter en apport, og vanligvis tar han vinklene ganske greit, så surringen denne gangen tror jeg var mye grunnet vanskelige forhold. Ikke noe unnskyldning, men noe vi må trene mer på. Ellers er det bare å trene mer på spor-oppsøk og å øke vanskeligheten og lengden på sporet fremover.

Foto: Nina Sandberg

Vi fikk gått et par felt i løpet av de dagene vi var i skogen. Det var varmt, og tempoet på Astro var ikke det beste, men han jobbet iherdig, og fant nå 3-4 gjenstander hver gang vi forsøkte oss på felt. 
Foto: Bettina Bruvik - Astro sendes utpå feltsøk
 
Foto:Bettina Bruvik - Astro med feltgjenstand

 På lydighetsbanen er vel der hvor vi har lengst vei å gå før vi er klare for start på sporprøve. Fri ved fot som er en av de mest grunnleggende øvelsene er også den som vi sliter mest med. Vi sliter rett og slett med kontakten og med fokus. Men vi fikk et tips av Ingar om å benytte tennisballen som Astro elsker over alt for hva den er verdt. En måte å bruke den på, er å gå fvf med tennisballen i armhulen. Astro har da full fokus på tennisballen og meg. Vi kan da variere mellom å slippe ned tennisballen når vi kun har kontakt i utgangsstilling, eller når Astro har gått en bra fvf i noen skritt. Så kan vi heller øke antall skritt før belønning etter hvert. Dette tipset alenen har gitt motivasjon til å trene lydighet igjen :)

Foto: Nina Sandberg - Fritt hopp over hinder
Ellers har vi noen steg både frem og tilbake med fritt hopp over hinder. Astro har revet hinderet noen ganger, og er derfor litt utrygg på selve hinderet. Før Sølen hadde vi trent ganske mye på dette, og var veldig fornøyd med øvelsen, men på Sølen vegret han seg for å hoppe igjen. Vi så at han var usikker for hvert nye hinder (Vi hadde to ulike hinder på Sølen). Det går forholdsvis raskt å bygge opp sikkerheten på et nytt hinder, men han trenger trening på flest mulig hinder får å bygge opp selvtillit.

Vi fikk også trent litt budføring med ukjent figurant, og det gikk egentlig veldig bra. Vi har stort sett trent med Hanne som figurant, og trenger å generalisere denne øvelsen men ukjente figuranter. Til dekk under marsj fikk vi også et godt tips, og det var å trene på dekk i fra stå som et eget moment.
På apporteringen har vi litt kjeksing/rulling på apporten før avlevering. Dette bør vi trene på separat fra selve apporteringen. Gjerne som en egen «hold-og-avlever» øvelse.

Vi fikk også en rask innføring gi innlæring av kryp. Det tok Astro forholdsvis greit, og han har en veldig pen og lav kryp.

Foto: Nina Sandberg - Innlæring av kryp

Sånn generelt kan vi også jobbe litt med innsittene, men det bør også gjøres separat fra de andre øvelsene (hopp, apportering osv..). Skudd gikk veldig fint, men det visste vi jo…
Alt i alt et veldig bra kurs som har gitt ny motivasjon til lydigheten, og det var det jeg trengte aller mest.




Foto: Nina Sandberg - Fornøyd Astro på lydighetsbanen





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar