tirsdag 29. januar 2013

Kenneltreff og jaktkurs

Denne helgen var det kenneltreff for det første kullet til Redrivals på Lundamo sør for Trondheim. Vi var 6 av 7 valper fra kullet som deltok på på kenneltreffet. Vi syntes vi hadde reist langt, men med tanke på at Sansa hadde reist fra Bergen, Bandit fra Lysekil i Sverige og Jenta helt fra Siuntio i Finland, så var det ikke så langt i fra Drammen likevel!

Tema for kenneltreffet var jakt og kennelmamma Elisabeth hadde hyret inn Sanna Hallgren til å holde et helgekurs i jakt for valpene.

Vi begynte med teori med en gang vi kom opp til Lundamo på fredagskvelden. Teorien inneholdt litt om hva kurset skulle inneholde, samt hva vi bør fokusere på i treningen av valpene med tanke på jakt med Tollerene våre. Noe av det vi fikk beskjed om å fokusere på i treningen av unghundene våre, var ro, rett fokus i apporteringen og viltinteresse.

Astro trener på hånd-target
Astro trener på å gripe dummyen
Etter en god frokost hjemme hos Elisabeth, startet vi treningshelgen ute i skogen. Vi begynte med hånd-target for å legge grunnlaget for gode avleveringer. Videre avanserte vi til en variant av hånd-target hvor vi belønner at hunden biter et fast grep om dummyen. Disse to øvelsene bør ikke trenes samtidig, da vi så at fler av hundene trodde at de skulle "touche" borti dummyen med snuten, ikke gripe fast i den.



Neste øvelse var apportering. Poenget var ikke å lære apportering, men å få et innblikk i hvor de ulike hundene står per idag, og evt hva man bør øve på videre. Sanna tok for seg en og en hund. Vi kunne velge om vi ville legge ut en dummy selv, eller om Sanna skulle legge den ut for oss. Vi valtre å la Sanna legge den ut, slik at jeg kunne fokusere på at Astro ikke løp ut etter dummyen for tidlig. Astro ble sittende veldig fint, og løp ikke ut før han fikk kommandoen sin, da løp han ut i rett retning i veldig fin fart. Han bommet imidlertid litt på avstanden, og løp dermed for kort. I stedet for å begynne å søke på egenhånd, valgte han å komme inn til meg igjen. Jeg hadde helst sett at han var litt mer selvstendig og valgte å søke etter dummyen på egenhånd. Vi lot derfor Sanna gå ut å gi en liten påvirkning, før vi sende Astro ut igjen. Denne gangen løp han helt ut, fant dummyen og returnerte direkte med den. Vi har ikke trent inn avleveringen enda, så han slapp dummyen en meter forran meg. Det er greit, avleveringer kan vi trene mer på senere.

Cassie på vei inn med dummyen etter en perfekt apportering!


Videre trente vi jaktfot. Jaktfoten øvet vi inn ved å sette to matskåler på bakken med ca 20m mellomrom. Hunden skal se matskålene, slik at den fokuserer på matskålen, og dermed retter blikket fremmover når vi går på linje mellom de to matskålene. Når hunden går fint, dvs, med rett avstand fra fører, ikke drar i båndet, og har fokus fremover, gir vi en "værsågod" kommando og lar hunden få løpe frem til matskålen som premie. Om man går hele avstanden på 20m uten at hunden går en fin jaktfot, vender man bare og prøver på nytt mot matskålen i den andre enden.

Selv om vi var heldige med været, ble det kaldt etter hvert....

Etter middag på Resturant Lundamo var det gjennomgang av dagens øvelser. Sanna hadde filmet alle kursdeltakerene. Dette gjorde det enkelt å se hva vi gjorde bra og dårlig i løpet av dagen.

Søndagen begynte med en øvelse kalt "slipp og vend". Dette er en dobbelt minnemarkering, dvs med hunden å bånd, kaster jeg en dummy et par meter fremfor hunden, mens jeg passer på at han ikke løper etter. Deretter vender vi og går ca 10-15 meter den andre retningen, før vi kaster en dummy der også, før vi vender og går tilbake til den første dummyen vi kastet. Her stopper vi, setter hunden i utgangsstiling. Når hunden ser i retning av dummyen, som den foråpentligvis enten husker eller ser, gir vi apportkommando, slik at hunden løpet og henter dummyen.  Dette er med på å trene opp evnen til minnemarkeringer, samt at vi bryter ned eventuelle forventninger om å få apportere markeringen direkte.

Etter markeringer følger selvsagt dirigeringer. Selve dirigeringene er det litt tidlig å begynne med, men vi trente på posisjonen vi ønsker å bruke når vi sender hunden ut i en dirigeringsøvelse. Vi forsøkte et par forskjellige varianter hver for å se hva vi følte fungerte best for oss, med tilbakemeldinger fra Sanna. Astro var litt "heit" når vi gjorde denne øvelsen, og knallet to ganger. Her må vi jobbe med ro og forventninger.

Ro var det neste vi skulle jobbe med. Skulle sette hundene i sitt og kommandere bli, mens vi la på forstyrrelser. Forstyrrelsene kunne være alt i fra at vi viftet med en godbit eller leke forran hunden. For å hindre at hunden bryter ut av sitt-og-bli, kunne vi sette den i en liten nedoverbakke, da er det vanskeligere for den å bryte ut av sitt. Vi kunne evt dytte litt på rompa til hunden mens den sitter. Da vil hunden naturlig stritte i mot og bli sittende, og dette er det vi ønsker, og dermed kan belønne. Alternativt kan vi så forran hunden og nappe forsiktig i båndet. Vi får da en samme effekten ved at hunden stritter i mot og blir sittende. På disse øvelsene satt Astro kjempefint, selv om jeg viftet med godbiter, eller kastet favorittlekene hans forran han. Derfor kan det virke som om det har noe med forventningene å gjøre når han knaller på dirrigeringsøvelsene.

Siste øvelse på kurset var apportering av vilt for å sjekke viltinteressen. Siden Astro har ganske sterk viltinteresse og har forsøkt å stikke av med viltet tidligere valgte vi å apportere kråke fremfor matvilt som and. Mens jeg hadde Astro i utgangsstilling, gikk Sanna inn i et skogholdt og la ned kråka der. Når Sanna kom ut av skogholdtet kunne jeg sende Astro for å apportere kråka. Det viste seg derimot at det var skogholdtet skapte et terrengskifte som ble vanskelig for Astro. Han trengte derfor et par påvirknnger for å komme seg igjennom dette terrengskiftet. Men når han omsider klarte terrengskiftet, apporterte han kråka fint. Han var noe treg i returen til meg, så jeg måtte løpe i fra han for å få han til å oppsøke meg. Konklusjonen var at det er absolutt ingenting galt med viltinteressen hans, men han trenger å trene på terrengskifter. Viltinteressen er kanskje såpass sterk at vi skal vente med å trene med matvilt en stund til. Vi kan evt tre en sokk over viltet når vi apporterer neste gang for å hindre at han biter for hardt i viltet.

   
Kursdeltakere fra Redrivals første kull 
Tusen takk til Elisabeth for et supert kenneltreff, og til Sanna for nok et bra kurs! Og ikke minst til alle kursdeltakerene som var med på å gjøre dette til en fantastisk helg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar